Dobrý den, máte, prosím, někdo zkušenosti se zrušenými lety v souvislosti s koronavirem? Letecká společnost nám před dvěma dny zrušila let (přes Hong Kong) na Filipíny s tím, že dostaneme plnou refundaci. Měli jsme ale ještě rezervované bydlení přes booking (bez možnosti refundace) a vnitrostátní letenky s Air Asia. Majitelé ubytování stejně jako Booking odmítá jakoukoliv kompenzaci, odkazují mě na leteckou společnost. Ta říká, že mají zodpovědnost jen za svůj let. Z Air Asia se neozvali vůbec. Řešil jste někdo teď podobnou věc s lepším výsledkem?  .

Koronavirus - kompenzace za zrušené lety a navazující služby

Založil(a) ve fóru Letecké společnosti

Oni to vědí, ale schválně se s tím nechlubí, dokud do toho nezačneš rýpat. 😊 

0 Citovat

Ahoj, chci se zeptat na radu, měl jsem koupený let z VIE do Dubaje(SHJ) se společností Air Arabia pro mne a pro kolegu. Let nám byl zrušen a nabídnutý byl pouze voucher na rok.

Problém je v tom, že to byla jednorázová akce, která se asi v nejbližším roce nebude opakovat, navíc voucher je platbý pouze pro osoby stejného jmená, to znamená, že ikdybych naplanoval jiný výlet, nemohl bych letět například s rodinou, ale musel bych s kolegou - no zkratka uskutečnění letu stejných osob s Air Arabia do roka je nereálný.


Dá se z toho nějak vybruslit?


Při mém dotazu na refund mi napsali poze tohle:

Dear Lukas,

Thank you for taking the time to write to us and explain your situation.

Please note that due to this force majeure situation completely beyond our control, Air Arabia was forced to cancel your flight.

 We regret to inform you that we will not be able to process a refund but you may choose to modify your flight to another date or destination without any modification fees (fare difference if any would apply) or you can cancel your flight at no cost and get a credit of the same value to be used within 1 year on any Air Arabia flight.
 

We thank you for your understanding and regret once again the inconvenience that this force majeure situation may have caused.


Sincerely
Air Arabia


Při odpovědi, že do roka se stejnými osobami nemám šanci let uskutečnit, tak napsali toto:


Dear Lukas,

Thank you for taking the time to write to us.

Please note that the airline does not have a refund policy.

The remaining amount will be retained for the passenger as a credit towards a future flight which can be used for travel within one year from the date of payment by the same passenger. please confirm if you need to cancel the reservation

You can use the Air Arabia credits for new bookings either by contacting our 24/7 call center or by visiting the nearest Air Arabia sales office to you.

You may visit http://www.airarabia.com/en/call-centre and choose the call center that is most convenient for you.

Hope this helps and let us know for any additional questions.

Sincerely,

Air Arabia Team
www.airarabia.com


Dík za každou radu ;-)

0 Citovat

Peníze nevrací ani některé EU aerolinky, navzdory platnému právu ochrany spotřebitele. Když ti Air Arabia napsali, že ti peníze nevrátí, tak ti je prostě nevrátí. Žádná šance, jak to z nich dostat není. 

0 Citovat

@destroyer

Řeším podobnou situaci, mi zrušili už v lednu let PRG - Casablanca, který jsem měl mít v květnu. Vůbec to nesouviselo s Covidem. Prostě zrušili linku. Dokonce jsem dostal i český mail, že mám odpovědět, že chci peníze vrátit stejnou cestou, jakou jsem zaplatil ( karta). A že zpravidla do 30 pracovních dnů pošlou peníze. Odpověděl jsem, že ano, a nedostal jsem nic. Na tento český mail nikdo opakovaně nereagoval. Tak jsem začal řešit přes webový formulář a dostalo se mi stejných odpovědí jako Vám. Takže nevím. Zkouším ještě požádat banku o chargeback, ale nevím...

0 Citovat

Tak změna. Právě mi napsali, že to znovu přezkoumali a žádost o refund mi schvalují. Ale že vlivem zaneprázdnění to může trvat až 90 dnů. Tak budu čekat...

0 Citovat

Tak situace ale v Eu byla, ze nejdriv aerolinky nevracely nic, tyden na to zacaly vracet. Vzhledem k tomu, ze na arabskem poloostrove ma Covid velmi pozvolny prubeh, tak se proste pozdeji pristoupilo k podobnym opatrenim. Podle mne porad neni vylouceno, ze nebudou davat refund. Ale tak osobne by mi o to zase tolik neslo, ale pokud je tam podminka, ze to musi byt dalsi let se stejnym clovekem, tak je to dost svazujici, kdyz to byla jednorazova akce.


@Dog: To mas fajn, ale u tebe je to jiny pripad...

0 Citovat

Já tě úplně chápu, sám jsem ve stejné situaci u (několika) jiných aerolinek. Pointa mého příspěvku byla ta, že když se aerolinky rozhodnou ti odmítnout refund, nic s tím nenaděláš.Přirozeně vždycky je tu možnost, že přehodnotí svoje postupy a peníze vrátí. 

0 Citovat

Má někdo aktuální zkušenost s TAP? Z mé strany, emaily, online chat na webu - absolutně nekontaktní. Voláno na telefon do Prahy, tam mi plechová huba oznámila, že mám založit ticket přes web, jinak nezájem a hovor automaticky ukončen. Teď už mám 10 dní ticket stále ve stejném stavu.

0 Citovat

@Ragmo V prvním případě se mi ozvali během pár hodin, ale to jsem to rozeslal fakt všude. FB Messenger, 10 email adres a formulář. Hned druhej den jsem žádal o přesunutí odletu o den jen přes formulář a už je to týden a nic. Ale tohle už je mi blbý nějak víc řešit, takže počkám a kdyžtak to nechám, jak to je.

0 Citovat


Evropská komise potvrdila, že letecké společnosti musí vrátit peníze.


https://www.planes.cz/cs/article...ceni-penez



Dog napsal(a):

Tak změna. Právě mi napsali, že to znovu přezkoumali a žádost o refund mi schvalují. Ale že vlivem zaneprázdnění to může trvat až 90 dnů. Tak budu čekat...

0 Citovat

@Ragmo 

TAP skus cez Skype na US cislo: +18002217370   asi hodinu som cakal na linke, kedze zatial zrusili 2 zo 4 letov, mozem dostat voucher alebo si vybrat termin,  na ten formular nikto nereagoval a nepodarilo sa mi vobec dovolat na portugalske cislo, na chate opakuju dookola tu istu hlasku - iba voucher.


SATA Azorers - automaticky presunuli odlet o 15 dni, alebo prebookovat na iny termin alebo davaju len voucher platny 1 rok   - nutne vyklikat formular.


Transavia France - zrusili let a automaticky pride na email voucher  vraj do konca Aprila, platny 1 rok ak sa nevycerpa cely alebo cast tak po roku vratia peniaze.

 

0 Citovat

Dnes mi přišel mail od Ryanair s nabídkou změny pro let na 28.05, takže předpokládají, že se nebude létat ani v květnu.

Let - Krakow - Alicante.

Vcelku se zhoršují podmínky pro změnu - viz "pouze na stejnou trasu":

Poplatek za změnu letu bude zcela zrušen.

Budete muset zaplatit pouze rozdíl v jízdném.

Tato změna data letu se použije pouze na trasu, kterou jste již rezervovali.

Nějaké další možnosti refund už ani nepřipouští.

Budu čekat do info o zrušení letu a požádám o refund, jenom letmo jsem zjistil, že bych musel za letenky doplácet.

Pokud na to budeme přistupovat (doplácení ceny), tak po dalších změnách už možná bude levnější let soukromým letadlem.

0 Citovat

Michal napsal(a):

Evropská komise potvrdila, že letecké společnosti musí vrátit peníze.

https://www.planes.cz/cs/article...ceni-penez


Můžeš uvést nějaký zdroj, kterým by se dalo argumentovat u leteckých společností?

Mimochodem, da se argumentovat u letecké společnosti sidlící mimo EU napřiklad Air Arabia nebo Emirates? Co je rozhodující, to kde sídlí? Nebo to, kde prodává letenky. Pokud to druhé, pak by to platilo pro všechny letecké společnosti...

Já našel jen to staré nařízení:

https://www.caa.cz/dokumenty/pre...-261-2004/


0 Citovat

Cerstva zkusenost se Swiss... rebooking... puvodni letenky (2 osoby) PRG-HKG-PRG za 17.5k. Nasel jsem si letenky AMS-HKG + SIN-AMS za 18.7k. Pres info linku mi potvrdili cenu tzn. ze jsem nemusel doplacet rozdil mezi 17.5k a 18.7k plus mi poslou 100eur na ucet (promo kdyz si u nich clovek prebookuje letenku 2x50).Nove letenky lze opet kdykoliv zmenit nicmene to promo uz nelze uplatnit. Samozrejme, sel jsem tomu naproti a nasel si obdobne destinace za obdobne penize, ale kdybych to vedel, tak sem mohl pritlacit na pilu a zkusit si dat odlet/prilet z Prahy. Nicmene spokojenost. Do Amstru priletime o dva dny driv a projdeme si ho... stejne tak nazpatek mame stopover v Zurichu, tak tam asi vystoupime a pokochame se 1-2 dny. Tak snad bude uz po corone.-)

0 Citovat

Já tedy nevím, školy nemám, ale to se ti zdá jako nějaký dobrý deal? 

0 Citovat

cali napsal(a):

Já tedy nevím, školy nemám, ale to se ti zdá jako nějaký dobrý deal? 

+1

0 Citovat

@Cali

:-)

No hlavně že je aspoň někdo pozitivní. Jinak mně to teda taky nepřijde super, když z původní Prahy je odlet i přílet z AMS.Ale už původní cena letenky dával tušit, že Edovi na koruně nezáleží.  Ale co, kdo ví, jestli se vůbec poletí :-))

0 Citovat

100%... vikend v Amstru, tyden v Hong Kongu, tyden na Okinawe, vikend v Bangkoku, tyden v Singapuru a vikendovka v Curychu... nevim co na to Rytmus ale za me dobry

0 Citovat

@Eda Novak

Šak všeci ti to přejem. A kdy to má jako byt? Jinak týden v HKG a týden v SIN je pro mě osobně děsivá představa, ale každý to má jinak ;-)

0 Citovat

Listopad/Prosinec

0 Citovat

niemandos napsal(a):

@Eda Novak

Šak všeci ti to přejem. A kdy to má jako byt? Jinak týden v HKG a týden v SIN je pro mě osobně děsivá představa, ale každý to má jinak ;-)

Týden v HKG je v pohodě, věcí co vidět je tam hromada, navíc v prosinci bude příjemný počasí, na treky po ostrovech ideální. A pokud ze Singapuru udělá výlet i do Malajsie, tak proč ne na týden.

0 Citovat

matej15 napsal(a):

Týden v HKG je v pohodě, věcí co vidět je tam hromada, navíc v prosinci bude příjemný počasí, na treky po ostrovech ideální. A pokud ze Singapuru udělá výlet i do Malajsie, tak proč ne na týden.

Začátek prosince je v Hongkongu úplně v pohodě. Velmi příjemné počasí. Ale na někoho tam může být trošku zima. Už loni to kvůli demonstracím byl celkem lowcost. Letos to už bude ultra low-cost.

0 Citovat


Ano, tady je oficiální ionformace z Evropské komise potvrzující nárok cestujícího na refund:


https://ec.europa.eu/commission/.../IP_20_485


Výslovně potvrzuje, že "...in case of cancellations the transport provider must reimburse or re-route the passengers." Směrnice EU261/2004 zůstává tedy v platnosti.



destroyer napsal(a):


Můžeš uvést nějaký zdroj, kterým by se dalo argumentovat u leteckých společností?

Mimochodem, da se argumentovat u letecké společnosti sidlící mimo EU napřiklad Air Arabia nebo Emirates? Co je rozhodující, to kde sídlí? Nebo to, kde prodává letenky. Pokud to druhé, pak by to platilo pro všechny letecké společnosti...

Já našel jen to staré nařízení:

https://www.caa.cz/dokumenty/pre...-261-2004/


0 Citovat

Mám zakoupené letenky do Londýna a zpět (27.4.t.r.-30.4.t.r.) přes Letušku u easyjet. Od Leušky mi přišel odkaz na zapomenuté heslo, ale při zadání e-mailu je to "neprůstřelné" a nemohu se dostat dále. Pojistila jsem letenky při nákupu na STORNO a totéž zaplatila i u pojištění dovolené u AXA pojiěťovny. Nevím, kam se mám obrátit. Můžete mi poradit?

Dále řeším problém s letenkami na dovolenou na Maltě v červenci, zakoupených také se STORNEM a také pojištěním letu u AXA pojišťovny. Prosím, poraďte! Děkuji. Hana Krupková

0 Citovat

Dnes mě přišel e-mail od Fly Scoot ( Berlin- Singapur- Phuket), že za zrušený let z Berlína v kětnu mě nabízí buďto 120 procent kreditu na další let, nebu  full refung na kartu. Klikl jsem na full refung a za chvilku mě přišlo, že do 14 dní budu mít peníze na účtě. Tak to vypafá nadějně . m

0